srijeda, 14. listopada 2015.

SPLITSKA TORTA









Splitska je torta uistinu bogata tipičnim plodovima dalmatinskoga podneblja – orasima, smokvama, grožđicama…

SASTOJCI
Biskvit:
• 9 bjelanjaka
• 9 žlica kristal šećer
• 15 dag oraha
• 15 dag suhih smokava
• 15 dag grožđica
• 3-4 žlice oštrog brašna
• prstohvat soli




Krema:
• 9 žumanjaka
• 9 žlica šećera u prahu
• 20 dag maslaca
• 1 vanilin šećer
• malo ribane narančine korice





Za natapanje kora:
• malo soka od naranče
• malo ruma
• Još:
• malo čokolade za kuhanje


PRIPREMA
Biskvit:
U veliki lim od pećnice stavite par kapi ulja, pa ga razmažite papirnatom salvetom. Obložite papirom za pečenje i pritisnite da se zalijepi.
Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Dodajte brašno i dobro izmiješajte.
Bjelanjke i prstohvat soli istucite u snijeg, pa stalno miksajući dodajite 1 po 1 žlicu šećera. Tucite dok snijeg ne očvrsne.
U bjelanjke pomalo dodajite usitnjeno voće i lagano izmiješajte žlicom. Izlijte na lim, poravnajte i pecite na 180"C oko 25 minuta. Pećnicu ugasite, otvorite vrata i ostavite biskvit u njoj još par minuta.
Ohladite, pa uzduž izrežite na tri trake. Tek sada pažljivo skinite papir, jer je puno lakše sa manjih komada.

Krema:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmutite, pa preselite na paru i tucite dok se krema ne zgusne. Ohladite, pa dodajte pjenasto umućen maslac i malo ribane narančine korice. Sve dobro izmiksajte.

Slaganje torte:
Pomiješajte malo ruma i soka od naranče pa poškropite sve tri kore. Onda svaku namažite sa trećinom kreme i slažite jednu na drugu.
Premažite tortu izvana, pa prošarajte po vrhu sa malo otopljene čokolade.
Umjesto grožđica, mogu suhe brusnice.

Nema komentara:

Objavi komentar