petak, 16. listopada 2015.

PRAVI SARAJEVSKI ĆEVAPI! ZA PRAVI SARAJEVSKI ĆEVAP PRVENSTVENO TREBA ODABRATI KVALITETNO MESO U PRAVOM OMJERU I OD ISTOG DIJELA.VRAT I PLECKA SU NAJBOLJI JER SU TVRDI A I MALO MASNIJI.







Glavni fol je to da meso odstoji tako da mliječna kiselina koja je sastavni dio mesa zajedno sa lukovom vodom dovede do fermentacije ( varenja ili razgradnje) mesa, tako da se meso smekša i dobije onu specificnu “Bascarsijsku” aromu i miris kad se jede i peče.Jarane u Bascarsijske cevape se ne stavlja crveni luk ili loj. Loj ovciji (ili govedji) se koristi samo da se premazuje resetka rostilja.  Uvijek je omjer 3 : 1 (junetina + ovcetina/janjetinja). Problem je sto nema puno mesa na ovčijem vratu tako da moraš dodati malo i plećke.
SASTOJCI
1,5 kg junetine
0,5 kg janjetine
4 čena češnjaka

 

2 kafene žlice sode bikarbone
sol

PRIPREMA
1.
 Meso izreži na kocke 2 x 2 cm i posoli ,
soli idi 2,2% od težine mesa

2.
 Prokuhaj 3-4 zgnjecena čena češnjaka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavi da se ohladi i prelij preko mesa i izmješaj.
3.
Meso pusti da odstoji preko noći u frižideru
4.


Sutra samelji meso dva puta na srednju veličinu sa mašinom za meso fi 6 mm. Dobro izmješaj rukama ili mašinom za tijesto ako je imaš.
5.
 Ovu smjesu pokrij i ostavi van frižidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloni u frižider.  Možeš držati u frižideru, upotrebljivo je do 2 dana.


6.
 Prije samog oblikovanja ćevapa ( pečenja) dodaj po želji malo sode bikarbone u smjesu da bi ćevapi bili rahliji i da odskaču dok se peku.
dobro promješaj
7.

Ćevape oblikuj , protisni kroz limenu spricu   da budu kompaktni.
8.
 Peci na roštilju na jakoj vatri (po mogucnosti na drvenom ugljenu .Stalno premazuj resetku rostilja sa ovcijim (govedjim) lojem dok roštiljaš.(može i ulje) Nemoj da prepečeš jer će biti tvrdi i suhi. Sredina ćevapa mora biti malo roza boje kad je pečen.
9.

 
Rasijeci lepinje na pola lagano ih namoči u juneću juhu, pa ih napari na roštilju preko ćevapa.
10.
Ako si baš u žurbi propasiraj češnjak ručnim mixerom i preskoči točku 3 ali  preporučujem da slijediš sve od točke 1 do točke 9 ako hoćes rezultat.
Posluživanje
 Serviraj ćevape sa crvenim lukom isjeckanim na kockice i šalicom hladnog jogurta
a kajmak je poželjan ako ga imate

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar