ponedjeljak, 12. listopada 2015.

MONTE TORTA ""ČISTO ODUŠEVLJENJE -SENZACIJA""







Okrugli kalup za tortu promijera 26 cm
1. red - lješnjaci:
     15 dag lješnjaka (prepečeni, oguljeni, krupno nasjeckani)
 2. red - biskvit:
    6 bjelanjaka
     6 žlica šećera
     6 žlica brašna
Krema (žuta i čokoladna):
     6 žumanjaka
     10 dag šećera
     2 pudinga od vanilije
     2 žlice brašna
     1 l mlijeka

 
       2 vanilin šećera
     25 dag putra
     10 dag štaub šećera
Za čokoladnu kremu:
    10 dag čokolade za kuhanje
 Red Nutelle:
     20-ak dag Nutelle
 Red Bettit beure keksiju:
    oko 15 dag pettit beure keksiju
Red šlaga:
     1/2 l slatkog vrhnja za šlag

 
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C.
Monte torta - prepečeni lješnjaci za tortu
1. Lješnjaci:
Lješnjake kratko popecite na tavi, ohladite i skinite im koricu lagano trljajući rukama, stavite u vrećicu i batom usitnite. U kalup stavite masni papir, a stranice namažite putrom i pobrašnite pa u kalup istresite i rasporedite lješnjake kao prvi sloj torte te napravite biskvit:
2. Biskvit:
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju umiješajte brašno te smjesu sipajte u kalup na lješnjake i pecite 10-ak minuta u zagrijanoj pećnici dok smjesa ne poprimi lagano smećkastu boju. Kad se biskvit ohladi, okrenite ga tako da biskvit bude dolje, zadnji red, a lješnjaci gore - drugi red i vratite u kalup za tortu i vratite obruč od kalupa da vam bude lakše slagati redove torte.
3. Nutella:
Malo ugrijte Nutellu i oprezno premažite njome sloj lješnjaka.
4. Pettit bere keksi
Na Nutellu složite pettit bere kekse natrgane na nepravilne komadiće da pokrijete cijelu površinu torte.
5. Krema:
Na laganoj vatri kuhajte 8 decilitara mlijeka, a dokle u zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom pa dodajte 2 pudinga od vanilije, 2 žlice brašna i dva decilitra mlijeka. Kad mlijeko provrije, ukuhajte smjesu i miješajte par minuta. Ohladite kremu uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Stavite lonac u drugi lonac s vodom/ledom da se brže hladi i povremeno miješajte. U drugoj zdjeli izmiksajte omekšani putar sa štaub šećerom pa ih umješajte u skroz ohlađenu kremu.

  Na pettit bere kekse u kalupu rasporedite pola smjese kreme.
Monte torta u kalupu
6. Čokoladna krema
Čokoladu otopite na pari, u mikrovalnoj ili na ploći u foliji, malo prohladite pa umiješajte u drugu polovicu kreme i rasporedite na žutu kremu u kalup.
Tortu stavite, najbolje preko noći u hladnjak da se stisne.
7. Šlag
Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag, skinite obruč oko torte i premažite tortu šlagom. Vrh obavezno, a ako želite možete premazati i stranice šlagom da se ne vide slojevi torte. Meni je to fora da se vide pa stavim šlag samo na vrh.
8. Ukras
Ukrasite tortu naribanim lješnjacima i komadićima prepečenih lješnjaka.
Redosljed slaganja torte:
1. biskvit od bjelanjaka
2. lješnjaci
3. Nutella
4. keksi
5. žuta krema
6. čokoladna krema
7. šlag
8. ukras - npr. prepečeni lješnjaci

Nema komentara:

Objavi komentar