nedjelja, 11. listopada 2015.

CRNO BIJELA TORTA ZAISTA JEDNOSTAVNA ZA NAPRAVITI A TAKO JE UKUSNA…







Pocela praviti jedno, a ispalo sasvim drugo….
Sastojci
ZA PODLOGU
200 gr digistive keksa
100 gr istopljenog putra
70 gr secera
1 kesica v. secera
1 dcl cokoladnog mlijeka
ZA BILELU SMJESU
100 gr secera
100 gr bijele čokolade
1 vanilin secer
200 gr krem sira/philadelphia
2 jaja
1 s. kasika brasna
2½ dcl slatkog vrhnja
ZA COKO KREMU
150 gr secera + vanilin secer
100 gr cokolade za kuhanje
200 gr krem sira
2 dcl slatkog vrhnja
par kapi extrakta narandze

Priprema
1.
Za podlogu:
Keks samljeti, pomijesati sa secerom, dodati istopljeni putar, cok. mlijeko i sve dobro izmjesati, da se smjesa sjedini….
U kalup za torte br. 22 staviti pek papir i utisnuti smjesu. Ostaviti u frizider oko 10 min.
Rernu ukljuciti na 180 i kad se zagrije staviti smjesu iz frizidera da se pece dok pripremimo bijeli krem, oko 10-ak min
2.
PRIPREMA B: KREMA:
Otopiti cokoladu na pari ili mikrovalnoj…
U jednu zdjelu staviti secer, v. secer i sir, sve dobro umutiti, dodati brasno, zatim otopljenu cokoladu, dobro umutiti, dodati jaja, prvo jedno, pa ga umutiti, pa onda drugo….na kraju slatko vrhnje, onako tecno, malo sve izmjesati, izvaditi kalup iz rerne i presuti sa kremom. Vratiti u rernu i peci oko sat vremena na T 180
3.
ZA COKO KREM:
Otopiti cokoladu, kao i za bijeli krem.
Secer i sir dobro umutiti, dodati extrakt narandze i istopljenu cokoladu i sve zajedno izmjesati.
Slatko vrhnje umutiti u slag i dodavati u coko krem, sve izmjesati i ostaviti da stoji dok se kolac ne ispece.
Krem nije puno cvrst, ali to je ok, stvrdne se kasnije u frizideru.
4.
Pecen kolac ostaviti da se posve ohladi, pa premazati sa coko kremom, dok je jos u kalupu. Ostaviti oko 2 -3 sata u frizideru da se dobro rashladi…lagano skinuti kalup i uzivati…
Posluživanje
Tamna krema bude slicna coko musu…Umjesto extrakta, moze se naribati kora narandze ili koristiti cokoladu sa naraandzom…
http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar