ponedjeljak, 14. rujna 2015.

VJERUJEM DA ĆE USTAVNI SUD BIH ODBACITI ODLUKU O REFERENDUMU U RS

image






SARAJEVO - Mi smo očekivali ovakvu odluku Ustavnog suda RS. Ovo je pravna procedura kroz koju moramo proći, a na kraju ćemo iskoristiti pravne mogućenosti na državnom nivou. Ustavni sud BiH rekao je u tri pokušaja svoje mišljenje. Mi znamo kako bi u u našem slučaju u kontinuitetu trebalo da reaguju u daljem postupku, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

VIJESTI.BA: Ustavni sud RS odbacio je veto Bošnjaka na odluku NSRS o raspisivanju referenduma u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH. To znači da odluka o referendumu može stupiti na snagu. Je li ovo bio očekivani ishod?

HADŽIOMEROVIĆ: Imajući u vidu naša ranija iskustva sa Ustavnim sudom RS, imali smo dilemu šta da kažemo. Sve vrijeme se borimo dabaš mi ne budemo svjedoci onoga šta je uistinu Ustavni sud RS, institucija pod uticajem politike. Ustavni sud RS radi po neustavnom poslovniku. Sve ove činjenice govore o njemu. Mi smo se borili da nađemo neku sredinu između politike i nezavisnosti pravosuđa u RS.

Očito je da neko ko stalno nešto krši traži da neko drugi bude ispravan. Stoga mi je neshvatljivo da politika RS traži nešto na državnom nivou, da postoji nezavisnost, a oni to nisu postigli na entitetskom nivou. Taj zahtjev gubi na težini, ne može neko ko nije ispravan tražiti od drugih da budu ispravni.

Mi smo očekivali ovakvu odluku Ustavnog suda RS. Ovo je pravna procedura kroz koju moramo proći, a na kraju ćemo iskoristiti pravne mogućenosti na državnom nivou. Ustavni sud BiH rekao je u tri pokušaja svoje mišljenje. Mi znamo kako bi u u našem slučaju u kontinuitetu trebalo da reaguju u daljem postupku. Politici u RS očito to nije jasno, pa ćemo sačekati da im to neko drugi objasni.

VIJESTI.BA: SDA najavljuje apelaciju pred Usavnom sudu BiH. Kada se ona može očekivati?

HADŽIOMEROVIĆ: Uslov za pokretanje apelacije je da se ova odluka pojavi u Službenom glasniku. Mi očekujemo vrlo brzo da će se to desiti. Nakon toga, pokrenućemo apelaciju Ustavnom sudu BiH. To može uraditi član Predsjedništva BiH, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH ili njegov zamjenik. Imamo dovoljno predlagača i nadam se da ćemo to vrlo brzo uraditi.

VIJESTI.BA: Vjerujete li da će odluka Ustavnog suda BiH biti suprotna odluci Ustavnog suda RS?

HADŽIOMEROVIĆ: U tri dosadašnja pokušaja Ustavni sud BiH je reagovao na isti način, pa mislim da će i sada u kontinuitetu reagovati. Iskreno se nadam da će ostati dosljedan svojoj odluci, jer je to u skladu sa Ustavom BiH, preuzetim obavezama BiH iz evropskih konvencija o ljudskim pravima. Kod mene nema dileme i vjerujem da će Ustavnim sud BiH izreći privremenu mjeru, osporiti ovu odluku i staviti je van snage do izricanja konačne odluke. Stoga se nadam da ćemo izaći iz ovog kruga, koji je nepotreban i neshvatljiv.

VIJESTI.BA: Je li referendum u RS mehanizam trgovine kako bi se poboljšale pregovaračke pozicije RS unutar strukturalnog dijaloga?

HADŽIOMEROVIĆ: I ranije smo kazali da je referendum politička trgovina, da se povlače određeni potezi kako bi se nešto popustilo. Politika RS boji se vrhovnog suda na državnom nivou. To je institucija koja bi izjednačavala sudske prakse između entiteta, jer to zaista treba svakoj državi u svijetu, pa i BiH. Politika RS očito želi da to izbjegne. Politika koja ne poštuje ustav entiteta, a traži nešto od pravosudnih institucija n državnom nivou, jednostavno mora da padne.

Razgovarala: Nevena Šarenac

izvor:(Vijesti.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar