nedjelja, 13. rujna 2015.

TORTA KARAMELA







SASTOJCI
Kora
8 jajca
8 lazici shekjer
2 lazici maslo za jadenje
3 lazici vrela voda
14 polni lazici meleni orevi
2 lazici kakao
4 lazici brashno
1 prashok za pechivo







Fil
350 gr. shekjer
400 ml. mleko
200 gr. meleni orevi
300 gr. meleni biskviti Plazma
250 gr. margarin

Za ukrasuvanje
2 pak. shlag pena
200 ml. mleko
2 reda chokolada za gotvenje

Za sherbet
2 chashi ( 200 ml. ) voda
2 chashi ( 200 ml. ) shekjer

PRIPREMA
Za korata izmatete gi jajcata so shekjerot, pa dodadete gi vodata, masloto za jadenje i drugite sostojkji, sipete ja smesata vo pleh od elektrichen shporet oblozen so hartija za pechenje i pechete na 180 stepeni 10-12 min.

Fil
Shekjerot stavete go vo sad na tivok ogan i rastopete go do karameliziranje, potoa dodadete go mlekoto i meshajte na ogan dodeka shekjerot se rastopi.





Otkako se izednachi smesata, trgnete go sadot od ogan i dodadete gi orevite i biskvitite. Otkako pak ovaa smesa se izladi izmeshajte ja so izmateniot margarnin.

Za sherbetot stavete ja vodata i shekjerot na ogan da vrie 3 - 5 min.

Ispechenata kora sechete ja na 3 ednakvi lenti po dolzina, poprskajte gi so sherbetot i filuvajte. Tortata premachkajte ja so izmatena shlag pena i ozgora so lazica nanesete od rastopenata chokolada za gotvenje.

Izvor:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar