petak, 11. rujna 2015.

MERMERNA TORTA OD JAGODA: Bogatog okusa, fantastičnog izgleda







Nije skupa a ukus joj je fantazija!
425gr. pasiranih jagoda (svežih ili zamrznutih)
  50gr. šećera
1 kesica želatina

 

  Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili sveže očistiti, oprati i iseći a zatim u blenderu izblendirati zajedno sa šećerom. Kesicu želatina preliti sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostaviti da nabubri. Smesu od jagoda zagrejati(paziti da ne provri)na tihoj vatri a onda dodati želatin sve vreme mešajući dok se ne istopi. Kremu ostaviti sa strane.

Jogurt Mousse:
300ml. slatke pavlake (1,5 kesica) 15gr. želatina 600ml. gušćeg jogurta 150gr. šećera 1 kesica vanil šećera Slatku pavlaku čvrsto umutiti. Želatin preliti sa 3 kašike jogurta i ostaviti da nabubri. Jogurt, šećer i vanilin šećer dobro mikserom izmešati. Želatin na laganoj vatri rastopiti i uz neprestano mešanje dodati masi od jogurta. Zatim dodati umućenu slatku pavlaku i krem dobro izmešati. Kora: 200gr. Mlečnog ili Bevita keksa 100-150ml. toplog mleka Na dno kalupa (ø 28cm.)poređati keks prethodno namočen u toplo mleko. Obruč kalupa premazati uljem. Preko keksa sipati polovinu jogurt krema, zatim preliti jagoda kremom. Zatim sipati drugu polovinu jogurt krema i lagano promešati viljuškom, da ima izgled kao mermer.

 

  Ukrašavanje: Od jagoda krema odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine(kao koncentrične krugove) a zatim čačkalicom povlačite crte od sredine pa do ivice torte. Kora se može napraviti i na sledeći način: 125gr. putera ili margarina 250gr. mlevenog keksa Istopiti puter i izmešati sa samlevenim keksom. Na dno kalupa (ø 28cm.)ravnomerno rasporediti masu i ostaviti u frižideru dok se ne pripremi fil.

Nema komentara:

Objavi komentar