nedjelja, 4. listopada 2015.

SOČNI KOLAČ SA JABUKAMA OD NAMJERNICA KOJE UVIJEK IMATE U KUČI







Ovo je jedan od meni i mojima najdrazih kolača, jer je i jedan od naj kolača sa kojima sam započela svoju "slatku" karijeru. Jednostavan, brzo se priprema, zadovoljava sve ukuse i ne zahtijeva nikakve dodatne kreme…

 Sastojci
    2 jaja
    1 solja secera
    1 solja ulja
    1 solja mlijeka
    1 solja griza
    1 solja sjeckanih oraha



      3 dobro pune kasike kakao
    1 prasak za pecivo
    5 jabuka ogiljenih i izrendanih, ne cjediti ih

    Preliv
    1 i 1/2 solja secera
    2 solje mlijeka
    200gr i + cokolade
    1/2 (125 gr) margarina ili maslaca

Priprema
    1.
    Jaja umutiti malo sa zicom, dodati secer, pa ulje i mlijeko i na kraju rendane neocijedjene jabuke.
    2.



      Griz, orahe, kakao i prasak za pecivo izmijesati zajedno i dodati u gornju masu.
    Sve lagano izmijesati. Masa izgleda zitka, nije mnogo gusta, ali tako treba. kad se ispece bice dobro. Pleh velicina odprilike 25×35 cm. Za vecu povecati duplo ili…
    Peci na 180 stepeni 40 -ak min.
    PRELIV:
    3.
    Dok se kolac pece, staviti da provrije mlijeko sa secerom, 150 grama cokolade bilo kakve, pola margarina ili maslaca( 125 gr).
    4.
    Kad se cokolada i maslac otopi , ne mora idealno, mozda ostanu kao male mrvice cokolade, ali nema veze, preliti pecen kolac ,prvo pola pa malo sacekati i onda ostalo. Ostaviti tako.
    Ja pravim uvece pa je tako sutradan idealno za jesti, sve arome se izmijesaju, kolac upije svu tekucinu a gore ostane samo cokolada kao glazura.

Nema komentara:

Objavi komentar