petak, 16. listopada 2015.
PRAVI SARAJEVSKI ĆEVAPI! ZA PRAVI SARAJEVSKI ĆEVAP PRVENSTVENO TREBA ODABRATI KVALITETNO MESO U PRAVOM OMJERU I OD ISTOG DIJELA.VRAT I PLECKA SU NAJBOLJI JER SU TVRDI A I MALO MASNIJI.
Glavni fol je to da meso odstoji tako da mliječna kiselina koja je sastavni dio mesa zajedno sa lukovom vodom dovede do fermentacije ( varenja ili razgradnje) mesa, tako da se meso smekša i dobije onu specificnu “Bascarsijsku” aromu i miris kad se jede i peče.Jarane u Bascarsijske cevape se ne stavlja crveni luk ili loj. Loj ovciji (ili govedji) se koristi samo da se premazuje resetka rostilja. Uvijek je omjer 3 : 1 (junetina + ovcetina/janjetinja). Problem je sto nema puno mesa na ovčijem vratu tako da moraš dodati malo i plećke.
SASTOJCI
1,5 kg junetine
0,5 kg janjetine
4 čena češnjaka
2 kafene žlice sode bikarbone
sol
PRIPREMA
1.
Meso izreži na kocke 2 x 2 cm i posoli ,
soli idi 2,2% od težine mesa
2.
Prokuhaj 3-4 zgnjecena čena češnjaka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavi da se ohladi i prelij preko mesa i izmješaj.
3.
Meso pusti da odstoji preko noći u frižideru
4.
Sutra samelji meso dva puta na srednju veličinu sa mašinom za meso fi 6 mm. Dobro izmješaj rukama ili mašinom za tijesto ako je imaš.
5.
Ovu smjesu pokrij i ostavi van frižidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloni u frižider. Možeš držati u frižideru, upotrebljivo je do 2 dana.
6.
Prije samog oblikovanja ćevapa ( pečenja) dodaj po želji malo sode bikarbone u smjesu da bi ćevapi bili rahliji i da odskaču dok se peku.
dobro promješaj
7.
Ćevape oblikuj , protisni kroz limenu spricu da budu kompaktni.
8.
Peci na roštilju na jakoj vatri (po mogucnosti na drvenom ugljenu .Stalno premazuj resetku rostilja sa ovcijim (govedjim) lojem dok roštiljaš.(može i ulje) Nemoj da prepečeš jer će biti tvrdi i suhi. Sredina ćevapa mora biti malo roza boje kad je pečen.
9.
Rasijeci lepinje na pola lagano ih namoči u juneću juhu, pa ih napari na roštilju preko ćevapa.
10.
Ako si baš u žurbi propasiraj češnjak ručnim mixerom i preskoči točku 3 ali preporučujem da slijediš sve od točke 1 do točke 9 ako hoćes rezultat.
Posluživanje
Serviraj ćevape sa crvenim lukom isjeckanim na kockice i šalicom hladnog jogurta
a kajmak je poželjan ako ga imate
http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar